آشنایی با اجزای شومينه گازی
شومینه از ابزای های گرمایشی پرطرفداری است که از قدیم مورد استفاده قرار می گرفته است . با ییشرفت علم این وسیله گرمایشی نیز به مدل های مدرن تغییر کردند و گاز و برقی به عنوان سوخت جایگزین هیزم شدند. در این مقاله قصد داریم اجزای شومينه گازی بیشتر بشناسیم.پس با ما همراه باشید.
در آشنایی با اجزای شومينه گازی با اسم های متفاوتی آشنا می شوید که عبارتند از: مجمر يا همان آتش دان قسمتي است که آتش در آن شعله ور مي شود. فن شومينه ابزاري است که براي شعله ور کردن آتش ضعيف به کار برده شود و معمولا فشاريست. دمپر به ابزاري گفته مي شود که در فصولي که شومينه مورد استفاده نيست، مسير دودکش را ببندد تا آلودگي ها از بيرون وارد فضاي داخلي نشوند.
اجزای شومينه گازی
حال به آشنایی با اجزای شومينه گازی می پردازیم.
مجمر (مِجمَر) يا آتش دان
در آشنایی با اجزای شومينه گازی به قسمتي که آتش در آن شعله ور است گفته مي شود و جرقه زني که آتش را آغاز مي کند، فندک می گویند.
دمنده يا فن شومينه
ابزاري است که براي تامين اکسيژن بيشتر و شعله ور کردن آتش ضعيف به کار برده شود و معمولا با نيروي دست و فشار کار می کند.
خفه کن يا دمپر در اجزای شومينه گازی
در فصولي که شومينه مورد استفاده نيست، مسير دودکش را می ببندد دمپر گفته می شود.
مانتل يا طاقچه بالا شومینه
قسمتي که معمولا از سنگ بوده و مانند قفسه و طاقچه است و در عين حال پايه اي براي سازه هاي بالاي شومينه.
پيشاني شومينه
به نقطه داغ دهنه شومينه گفته مي شود که مي تواند باز باشد يا با شيشه پوشانده شود.
کرِين يا بازويي شومينه در آشنایی با اجزای شومينه گازی
به نگه دارنده اي اطلاق مي شود که بالاي شومينه مي تواند نصب شود تا کتري، قابلمه و غيره را نگه دارد تا از گرماي شومينه استفاده اي ثانويه شود يا به دکوراسيون تان نماي سنتي بدهد.
ديواره شومينه
به سطوح اطراف آتش دان که اغلب از سنگ است گفته می شود.
دوپايه، آنديرون، پيش بخاري، يا آهن اجاق
در واقع پايه اي است که هيزم روي آن قرار داده مي شود.
آرچ يا طاق در اجزای شومينه گازی
قسمتي از بالاي دهنه شومينه است که حالتي قوسي دارد.
خروجي
خروجی هم در اصطلاح عاميانه به محل خروج دود شومينه گفته مي شود؛ ولي در متون علمي به مقدار انرژي توليد شده توسط دستگاه گفته مي شود.
ترموکوپل در آشنایی با اجزای شومينه گازی
يک شاسي براي ايمني است که در برخي مدل ها تعبيه مي شود و روشن کردن و خاموش کردن دستگاه ها را بي خطر مي کند.
ترموکوپل مجهز به سیستم جرقه زن می باشد که با چرخاندن دکمه فرمان (ولوم) در جهت خلاف عقربه های ساعت با ایجاد جرقه، بدون اینکه جریان گاز وارد خروجی اصلی شود، پیلوت را روشن می کند.
دارای پیچ های مینیمم و ماکزیمم جهت تنظیم میزان حداقل و حداکثر شعله می باشد. ارتفاع شعله را می توان با چرخش دکمه فرمان ( ولوم ) از کم به زیاد و بالعکس تغییر داد. ورودی گاز می تواند نسبت به خروجی آن در چهار موقعیت متفاوت قرار گیرد. این امتیاز موجب سهولت در نصب و حداقل مصرف لوله و اتصالات خواهد شد.
دارای فیلتر پیلوت می باشد. این شیر کنترل مجهز به سیستم کامل ایمنی نظارت بر شعله ( F.S.D. ) می باشد که در صورت عدم وجود شعله، با قطع جریان ترموالکتریک ایجاد شده توسط ترموکوپل مگنت جریان گاز را قطع می نماید. شمعک ( پیلوت )، ترموکوپل و مگنت قسمتهای اصلی و ضروری سیستم ایمنی می باشد.
خاکستردان يا آشپيت
در آشنایی با اجزای شومينه گازی، قسمتي براي دسترسي به خاکستر شومينه است تا بتوان آن را جارو کرد و در برخي شومينه هاي چوبي نصب مي شود که به آن خاکستردان یا آشپیت گفته می شود.
کوره شومينه
فضاي درون آن است که تحت تاثير مستقيم آتش است.
پشت شومينه
در آشنایی با اجزای شومينه گازی به ديوار عقب کوره، پشت شومینه گفته مي شود که معمولا به گونه اي است که گرماي شومينه را به سمت مقابل بازتاب دهد. منظور از کف آتش يا شومينه، زير آتش دان است که ممکن است در آن هيزم طبيعي يا مصنوعي قرار گيرد.
دودکش
دودکش ،دود و آلودگي ناشي از سوختن را به يک فضاي بي خطر انتقال دهد.
جایگزین هیزم در انواع شومینه گازی چیست؟
در مدل های گازی به جای هیزم میتوان از مواد دیگر استفاده کرد که جلوه زیباتری داشته و به همان اندازه از مقاومت حرارتی بالا برخوردار باشند.
سنگ
سنگهای سرامیکی رنگی به نام Calico در این مدل استفاده میشود که به صورت نامنظم در داخل اتاقک کوره قرار میگیرند و ظاهر بسیار جذابی ایجاد میکنند که کاربرد زیادی در دکوراسیون داخلی دارد.
شیشه
شیشه در انواع شومینه ها حتما باید سکوریت شده و از نوع شیشه های مقاوم به حرارت باشند.
در آشنایی با اجزای شومينه گازی بیشتر بخوانید :