ویدیو آموزشی نحوه ساخت شومینه هیزمی
شومینه هیزمی از قدیمی ترین انواع شومینه است که نوع سوخت آن چوب می باشد. امروزه استفاده از این شومینه ها بسیار کاهش یافته، اما هنوز هم افرادی پیدا می شوند که به ساخت شومینه هیزمی علاقمند باشند.
شومینه های هیزمی زیبایی فوق العاده ای دارند و بوی چوب سوخته آن به مراتب دلنشین تر از شومینه های دیگر می باشد. اما به هر حال شومینه هیزمی نقطه ضعف هایی نیز از جمله تولید دود زیاد و ایجاد آلودگی دارد که سبب کاهش تمایل افراد به ساخت شومینه هیزمی شده است.
همچنین استفاده از این المان هزینه های زیادی را در بر دارد، زیرا مدام باید برای سوخت شومینه، چوب و هیزم تهیه کرد. به منظور ساخت شومینه هیزمی می توانید از متریال مختلفی مانند آجر، کاشی، سرامیک، سنگ، گچ و فلزات استفاده نمایید.
اقدامات اولیه در ساخت شومینه هیزمی
در ساخت شومینه هیزمی نیز مانند سایر شومینه ها از سه بخش دهانه، آتش دان و کوره ساخته شده اند. اجرای شومینه نیازمند یکسری آماده سازی می باشد از جمله این که لوله دودکش شومینه باید بزرگ و تقریبا 20 تا 30 سانتی متر باشد. همچنین لوله دودکش باید کاملا عمود بر محل باشد تا هنگام خروج دود، مشکلی رخ ندهد.
به منظور کم کردن حجم اشغالی توسط شومینه، سعی کنید آن را در گوشه و کنج خانه اجرا نمایید. در صورتی که از شومینه هیزمی در وسط دیوار استفاده می کنید، بهتر است در اطراف آن از دیوارها و سقف های کاذب استفاده نمایید تا مقداری از حجم شومینه گرفته شود.
به منظور ساخت دیوار بیرونی شومینه می توان از آجر معمولی، سنگ و گچ و برای ساخت دیواره داخلی یا همان آتش دان می توان از آجر نسوز استفاده نمود. به منظور پرداختن فضای داخل شومینه می توان از مخلوط 60 درصد سیمان، 20 درصد پودرسنگ و 20 درصد خاک نسوز به عنوان ملات نسوز استفاده نمود.
ساخت شومینه هیزمی
ابتدا باید بهترین مکان را برای ساخت شومینه هیزمی در نظر گرفت.
پس از انتخاب مکان، باید اقدام به نصب لوله دودکش با اندازه مناسب نمایید.
پس از آن سنگ های پایه شومینه را به صورت عمودی بچینید و فضای پشت آن را با آجر پر نمایید.
حال، فضای ایجاد شده بین سنگ های پایه و لایه آجر را با ملات پر کنید.
در این مرحله باید محل قرارگیری محفظه گردآوری خاکستر یا همان کشویی خاکستر را نیز مشخص و آن را از سنگ پایه جدا نمایید.
پس از مشخص کردن مکان کشوی خاکستر، نوبت به ساخت این کشو می رسد. اندازه این قسمت باید به گونه ای باشد که در آوردن کشو به راحتی صورت گیرد. با استفاده از ملات سیمانی معمولی و آجر نسوز، این قسمت را بسازید.
اطراف کشو خاکستر را به خوبی با ملات مهر و موم کنید و تنها قسمت بالایی آن را باز نگهدارید تا بعدا بتوانید توری فلزی یا همان دریچه را در این قسمت نصب نمایید.
در مرحله بعدی، باید یک لایه سنگی را به صورت افقی بر روی لایه سنگی عمودی به شکل پله اجرا نمایید.
حال، تعدادی آجر را انتخاب کرده و با برش قسمت پشتی، یک شکل یو مانند را درون آن ها ایجاد نمایید.
برای این که آجرها بهتر قرار بگیرند، ابتدا آن ها کاملا خیس کرده و سپس در محل مسطح کنار هم قرار دهید.
در این مرحله، میلگردهای فلزی را که از قبل حاضر کرده اید، داخل محل برش داده شده در آجرها قرار دهید و سپس آن را با ملات سیمانی نسوز پر کنید.
خشک شدن ملات و شکل گرفتن قالب تقریبا 24 ساعت به طول می انجامد.
پس از آماده شدن قالب، آن را در پشت لبه سنگی افقی قرار دهید. ساخت این قالب در واقع نوعی محکم کاری محسوب می شود که سبب افزایش آجرهای پایه و جلوگیری از شکسته شدن آن ها می گردد.
در این مرحله نوبت به پرداختن کف شومینه می رسد. کف شومینه را می توان با ملات سیمانی و آجر نسوز پوشاند. دقت کنید که کف شومینه هیزمی باید تقریبا 10 سانتی متر پایین تر از لبه آجرها باشد تا از ریخته شدن خاکستر به بیرون شومینه جلوگیری شود.
پس از کف چینی، باید آجرهای ایستاده را ملات کشی کرد و پس از آن نسبت به نصب آجرهای نسوز اقدام نمود.
عمل فوق را لایه لایه پیش ببرید تا به دیواری با ارتفاع تقریبا 60 سانتی متری برسید. در ادامه، به منظور شکل گیری طاق باید دیوار پشت شومینه را لایه لایه به سمت جلو ببرید.
پس از تمام شدن دیوارچینی، باید پیشانی شومینه را کار کنید. در این مرحله نیز تعدادی آجر را برش داده و از داخل آن ها میلگرد را رد کنید تا مقاومت آجرهای پیشانی نیز افزایش یابد.
گام آخر در ساخت شومینه هیزمی، طراحی سبک شومینه می باشد که کاملا به سلیقه شما بستگی دارد و می توانید با خلاقیت و سلیقه خود، آن را تزیین نمایید.
نکات مهم هنگام استفاده
دقت کنید هنگام سوختن هیزم ها، ممکن است جرقه های آتش به بیرون بریزند، پس بهتر است از حفاظ شومینه به این منظور استفاده نمایید. استفاده از گارد یا محافظ شومینه در خانه هایی که فرزند کوچک یا حیوان خانگی دارند، می تواند از بروز حوادث ناگوار جلوگیری به عمل آورد.
قبل از ساخت و اجرای شومینه هیزمی
به طور کلی همه شومینهها از جمله نوع هیزمی از سه بخش دهانه، آتشدان و کوره تشکیل شدهاند. اجرای شومینه هیزمی لازمه یک سری پیش نیازها دارد که در زیر به طور خلاصه به برخی از آنها اشاره شده است.
لوله دودکش شومینه هیزمی باید بزرگ و اندازهای تقریبا برابر با 20 در 30 سانتیمتر داشته باشد. لوله دودکش باید کاملا عمود بر محل باشد تا خروج دود با مشکل مواجه نشود. به عبارتی در اجرای شومینه هیزمی لوله دودکش را نمیتوان داخل دیوار قرار داد و باید آن را بیرون از دیوار و داخل فضای خانه تعبیه کرد.
برای کاستن از حجم شومینه هیزمی حتما سعی کنید آن را در گوشههای خانه و کنج دیوار اجرا کنید.در صورت اجرای شومینه هیزمی در وسط دیوار سعی کنید با استفاده از اجرای انواع مختلف سقف کاذب در اطراف شومینه مقداری از حجم آن را بکاهید.
برای اجرای دیوار بیرونی به آجر معمولی و دیوار داخلی یا همان قسمت آتشدان به آجر نسوز نیاز است.مساحت لازم برای اجرای کف شومینه به طور میانگین برابر با 60 در 80 سانتیمتر است.
برای پرداختن به فضای داخل شومینه هیزمی به ملات نسوز احتیاج پیدا خواهید کرد که با مخلوط کردن 60 درصد سیمان، 20 درصد پودر سنگ و 20 درصد خاک نسوز میتوان ملاط نسوز تهیه کرد.
مزایای ساخت شومینه هیزمی
- در ویلاهای سنتی و باغ ها، نمای بسیار زیبا و نوستالژی را بوجود می آورد.
- آتش واقعی شومینه های هیزمی و صدای سوختن چوب ها می تواند بسیار دل نواز باشد.
معایب ساخت شومینه هیزمی
- هزینه نگهداری و تعمیر زیادی دارد.
- دود را در فضا پخش می کند که ممکن است برای تنفس خطرناک باشد.
- خارج کردن خاکسترهای چوب از داخل شومینه کار دشواری می باشد.
- میزان گرمای تولید شده توسط این شومینه ها کمتر از شومینه های دیگر است؛ زیرا بخش زیادی از انرژی گرمایی از طریق
- دودکش از ساختمان خارج می شود.
علت دود دادن شومینه های هیزمی چیست؟
شومینه های هیزمی به علت های گوناگونی می توانند دود تولید کنند که در صورت بی اعتنایی، ممکن است سلامت افراد حاضر در خانه به خطر بیوفتد. حتی اگر میزان این دود زیاد هم نباشد، باید به دنبال عیب آن بگردید و به سرعت نسبت به رفع آن اقدام نمایید. در ادامه برخی علت های دود دادن شومینه های هیزمی را بیان کرده ایم.
بسته بودن دودکش
یکی از مهم ترین دلایل دود دادن دودکش شومینه هیزمی، بسته بودن راه خروجی دودکش می باشد که سبب می شود دود نتواند راهی به بیرون پیدا کند و در نهایت وارد فضای خانه شود.
مشکل در نقشه شومینه
استفاده از حجم نامناسب هیزم در شومینه
هیزم بیش از اندازه می تواند یکی از علل دود دادن شومینه باشد. اگر حجم هیزمی که استفاده می کنید بیش از حد استاندارد باشد، شومینه دود می دهد. میزان استاندارد این هیزم ها را باید از متخصصان نصب شومینه بپرسید. حجم استاندارد هیزم مورد استفاده، با توجه به هندسه و ابعاد داخلی شومینه محاسبه می گردد.
• مشکلات کلاهک شومینه
کلاهک شومینه در ساخت شومینه هیزمی باید به صورت T و در خارج از ساختمان در ارتفاعی استاندارد نصب شود. خروجی این کلاهک همیشه باید باز باشد تا دود حاصل از سوخت چوب از این طریق خارج گردد. هرگز از کلاهک هایی با اشکالی غیر از T استفاده نکنید، زیرا ممکن است خطرآفرین شوند.
• وجود مشکل در دیوار پشت شومینه
این خمیدگی سبب می شود تا دود به سمت بالا حرکت کند و از دودکش خارج شود. اگر این استاندارد در ساخت شومینه هیزمی رعایت نشود، دود حاصل از سوخت هیزم ها به جای خروج از ساختمان، در فضای داخلی ساختمان منتشر می شود. صاف بودن دیوار پشت شومینه می تواند یکی از علل دود دادن شومینه هیزمی باشد.
• خفه شدن آتش
هرگز از روش خفه کردن آتش به منظور خاموش کردن شومینه استفاده ننمایید. آتش در این شرایط پس از مدتی خاموش می شود اما دود آن وارد خانه می گردد. همچنین خفه شدن آتش می تواند به دلیل بسته شدن راه ورود و خروج نیز باشد. اگر شومینه شما دارای درب می باشد، از باز بودن سوراخ های روی درب شومینه اطمینان حاصل فرمایید.
بیشتر بخوانید: