در مقالات قبلی با اجزای شومینه گازی آشنا شدیم . مشعل شومینه گازی هم یکی از شاخص ترین اجزا شومینه است که در این مقاله بیشتر با آن آشنا خواهیم شد .
آشنایی با مشعل شومینه گازی
این نوع مشعل با ترکیب هوا و گاز ، شعله ایجاد میکند.
مشعل شومینه گازی وظیفه ایجاد گرما در انواع دیگ ها، هیترها و حتی پکیج های گرمایشی را به عهده دارند و بعنوان قلب هرسیستم گرمایشی شناخته می شوند.
مشعل ها با پاشش سوخت (گاز، گازوییل، مازوت) و عبور مخلوط سوخت و هوا از شعله پخش کن و سپس احتراق این مخلوط توسط ترانس جرقه زن، حرارت مورد نیاز را در داخل محفظه احتراق دیگ یا کوره ایجاد می نمایند.
نحوه کارکرد مشعل
- در مشعل های فن دار شروع عملکرد بر اساس فرمان ترموستات دیگ یا هیتر و طبق برنامه زمانبندی رله مشعل می باشد. به این ترتیب که ابتدا طبق فرمان رله فن هوادهی مشعل به مدت حدود 30 تا 60 ثانیه روشن شده و سپس ترانس جرقه زن مشعل شروع به ایجاد جرقه نموده، سپس شیر برقی سوخت انواع مشعل شومینه گازی (گاز، گازوئیل یا مازوت) باز شده و سوخت از شیر برقی عبور کرده و وارد محفظه احتراق دیگ یا هیتر می شود. اکنون با وجود جرقه ترانس، شعله در جلوی شعله پخش کن مشعل تشکیل می گردد.
- پس از تشکیل شعله، دیگر نیازی به جرقه یا قوس الکتریکی نیست و با فرمان فتوسل یا یون، عملکرد ترانس جرقه زن متوقف گردیده و مشعل به عمل احتراق خود تا زمان رسیدن فرمان خاموش شدن از طریق ترموستات ادامه می دهد.
- الکتروموتورفن هوادهی مشعل ها بر اساس ظرفیت مشعل تک فاز یا سه فاز بوده و دارای 2900 دور در دقیقه می باشند.
- معمولا بدنه ی اغلب مشعل های گازوئیلی و گازی از نوع آلومینیوم ریخته گری است که قطعات موردنیاز برای عملکرد مشعل بر روی آن نصب می گردند.
انواع مشعل شومینه گازی
حال با انواع مشعل شومینه گازی آشنا می شویم.
مشعل از نظر نوع سوخت مصرفی
- گازسوز (GAS BURNERS)
- گازوئیل سوز (LIGHT OIL BURNERS)
- دوگانه سوز (DUAL BURNERS)
- مازوت سوز (HEAVY OIL BURNERS)
- سه گانه سوز (MULTI BURNERS)
انواع مشعل شومنیه گاز سوز
مشعل شومینه گازی برای احتراق گاز طبیعی طراحی شده اند و از دو نوع گاز کپسول و یا گاز شهری پیروی میکنند.
جریان گاز از یک فیلتر عبور کرده، با هوای احتراق مخلوط شده و آماده احتراق میشود. اگر فشار هوای احتراق از حدی کمتر شده و یا فشار گاز از مقدار مورد نظر بیشتر یا کمتر شود، توسط سنسورهای فشارِ تعبیهشده حس گردیده و مشعل به وسیله پرشر سوئیچ های هوا و گاز از طریق فرمان رله، خاموش میشود.
مشعلهای گازی از نظر عملکرد به انواع دمنده دار یا فن دار و نیز انواع بدون فن (بدون صدا) تقسیم می شوند که مشعل های به کار رفته در پکیج های آپارتمانی از نوع گازی بدون دمنده و بی صدا می باشند.
مشعل گازوئیل سوز
در مشعل های گازوئیلی خانگی و کوچک، الکتروموتور علاوه بر وظیفه به حرکت درآوردن محور فن هوادهی، وظیفه چرخش محور پمپ گازوئیل مشعل را نیز به عهده دارد.
در مشعل های بزرگ گازوئیل سوز، الکتروموتور جداگانه ای برای کوپل شدن با پمپ گازوئیل مشعل تعبیه می گردد.
با استارت موتور، فن هوادهی به حرکت در می آید و مولکول های هوای بین پره های فن شروع به حرکت می کنند.
مشعلهای مازوت سوز
در انواع مشعل شومینه گازی نیز فرایند پودر کردن سوخت توسط نازل انجام می شود. همچنین نازل این قطرات را با الگوی خاصی ایجاد می کند.
رایج ترین الگوی این جریان، الگوی مخروطی می باشد.
مشعل دو گانه سوز
هرگاه عملکرد انواع مشعل شومینه گازی با بیش از یک نوع سوخت باشد به آن مشعل دوگانه سوز یا مشعل سه گانه سوز می گویند.
معمولاً مشعل های دوگانه سوز با سوخت های گاز و گازوئیل کار میکند و اگر چنانچه علاوه بر این سوخت ها بتواند با سوخت مازوت نیز کار کند به آن مشعل سه گانه سوز می گویند.
بنابراین مشعل های سه گانه سوز که باید مانند مشعل های مازوت سوز دارای پیش گرمکن مازوت باشند قادرند با هر سه نوع سوخت گاز، گازوئیل و مازوت کار کنند.
تنظیم سوخت و هوای مشعل
احتراق کامل سوخت حاصل تنظیم دقیق نسبت سوخت و هوا است. تنظیم پاشش سوخت معمولا با ژگلور تنظیم میشود.
در مشعل های کوچک تنظیم هوای مورد نیاز احتراق مشعل توسط دمپر دستی انجام می شود، اما در انواع مشعل شومینه گازی بزرگ این تنظیم به کمک دمپر اتوماتیک هوای مورد نیاز احتراق تامین می شود.
بیشتر بخوانید :